Olej pichtowy

Kultura wschodnia ma wiele do zaoferowania w kuchni. Orientalne sosy, dania podbiły rynek europejski. Kulinaria jednak to niejedyny aspekt kojarzący się z dalekim wschodem. Medycyna oraz przemysł farmaceutyczny także czerpią ze wspomnianych terenów czy kultur. Olej pichtowy wytwarzany jest z jodły syberyjskiej białokorej.

Jego właściwości znalazły zastosowanie w kosmetyce. Jego rzadka konsystencja oraz delikatność sprawiają, że należy go przechowywać w szklanej, szczelnej i ciemnej jednocześnie butelce. Kontakt z promieniami słonecznymi i powietrzem powoduje szybkie utlenianie się olejku i utratę naturalnych właściwości. Olej pichtowy doskonale wpływa na cerę, nawilża skórę oraz wspomaga walkę z trądzikiem. Nie są to jedyne atuty specyfiku. Pomaga także w leczeniu łuszczycy, łupieżu, opryszczek czy liszajów. Zapobiega także wypadaniu włosów. Olej pichtowy można stosować także jako lekarstwo. Wydatnie wspomaga układ odpornościowy w leczeniu chorób górnych dróg oddechowych, przeziębień, kataru czy kaszlu. Działa także przeciwbólowo i przeciwzapalnie. Wykorzystywany może być także w terapii aromatem. Jego intensywny zapach działa kojąco i uspokajająco.

Przez addmin1gfd$ Porady Zdrowie 0 komentarze/y

0 komentarze/y

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *